Bekijk vragenCategorie: Voorbehoedsmiddelenwanneer kan ik spiraaltje plaatsen?
Avatargast Staf asked 1 jaar ago
wanneer kan ik spiraaltje plaatsen?
5 Antwoorden
MarcieMarcie answered 1 jaar ago
Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat het beste tijdstip voor het plaatsen van een spiraaltje (intra-uterine device) kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Over het algemeen wordt echter aanbevolen het spiraaltje tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw te plaatsen (d.w.z. wanneer zij menstrueert). De reden hiervoor is dat de baarmoederhals in die periode iets open is, waardoor het spiraaltje gemakkelijker kan worden ingebracht. Een ander goed moment om een spiraaltje te plaatsen is onmiddellijk na de bevalling of na een abortus in het tweede trimester. Dit komt omdat de baarmoederhals dan wijder is, waardoor het inbrengen gemakkelijker gaat.
JordyJordy answered 1 jaar ago
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat de timing van wanneer je een spiraaltje kunt laten plaatsen, afhankelijk is van je individuele omstandigheden. Maar over het algemeen kunnen de meeste vrouwen een spiraaltje laten plaatsen direct na de bevalling, tijdens hun kraambed of ergens in de eerste zes weken na de bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad, kan het zijn dat je arts wacht met het plaatsen van een spiraaltje tot de incisie geheeld is. Bovendien, als je borstvoeding geeft, is het over het algemeen aanbevolen om te wachten met het plaatsen van een spiraaltje tot je gestopt bent met borstvoeding geven. Overleg met je arts wat voor jou de beste timing is en volg zijn of haar instructies op.
AlishaAlisha answered 1 jaar ago
Het wordt meestal geplaatst tijdens de eerste zeven dagen van uw menstruatie, maar uw arts kan een ander tijdstip voorstellen als u zwanger bent of net bevallen.
ErwinErwin answered 1 jaar ago
U kunt een spiraaltje op elk moment van uw menstruatiecyclus plaatsen, zolang u niet zwanger bent. Als u seksueel actief bent, kunt u het beste zeven dagen na uw laatste seksuele ontmoeting wachten met het inbrengen van het spiraaltje. Dit helpt om er zeker van te zijn dat er geen sperma in uw vagina achterblijft dat een zwangerschap zou kunnen veroorzaken.
MarcieMarcie answered 1 jaar ago
Het hangt ervan af wanneer u voor het laatst een baby heeft gehad. Als het minder dan 6 weken geleden is, kunt u meestal meteen een spiraaltje laten plaatsen. Als het langer dan 6 weken geleden is, kan het zijn dat je moet wachten tot je volgende menstruatie begint. Dit komt omdat de grootte van je baarmoeder verandert na het krijgen van een baby, en je arts zal ervoor willen zorgen dat het spiraaltje op de juiste plaats wordt geplaatst. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel, dus het is altijd het beste om eerst met je arts te overleggen.